Reiki bij jezelf en 3 oefeningen - Reiki 1-2-3 cursus

Reiki bij jezelf en 3 oefeningen

Reiki is heel geschikt om bij jezelf toe te passen. Ik deel graag 3 oefeningen met je, om je op weg te helpen. 

Als je onlangs een Reiki cursus hebt gevolgd dan is het belangrijk om daarna jezelf 21 dagen lang dagelijks te behandelen met Reiki om de energie stroom optimaal te laten stromen. 

Als je nog geen Reiki cursus hebt gevolgd, maar je bent je wel al bewust van de energie in je handen, dan kunnen deze oefeningen geschikt zijn om je kennis te laten maken met het laten stromen van de energie.

Hieronder vind je een 4-minuten Reiki timer en 3-minuten Reiki timer van Reiki & Meditation Music, die je kunt gebruiken bij de totale zelfbehandeling, zodat je volledig ontspannen van de Reiki energie kunt genieten. Zodra je de bel hoort, ga je naar de volgende positie.

De Reiki basis positie

Je kunt jezelf altijd behandelen in de basispositie. Dit kan zowel zittend (zorg wel dat je voeten plat op de grond staan OF dat je in lotushouding op de grond zit) als liggend.

Je legt dat 1 hand iets onder je navel (dat is het sacraal chakra) en je anderen hand op het hartchakra, in het midden van de borst op harthoogte. Welke hand boven ligt, links of rechts, dat maakt niet uit. 

Je kunt deze positie tussen de 5 en 20 minuten aanhouden en de energie laten stromen. Vertrouw erop dat de energie stroomt naar het gebied dat het meest energie nodig heeft. 

Deze oefening is een perfect begin van je dag (ik doe dit elke ochtend 10 minuten voordat ik opsta). Je kunt de oefening gedurende de dag doen als je voelt dat het tijd is voor ontspanning. En de oefening is ook een prima einde van je dag voordat je in slaap valt.

Complete Reiki zelfbehandeling

Een complete Reiki zelfbehandeling bestaat uit 15 verschillende posities. Je kunt deze zowel zittend als liggend doen.  Voordat je begint zet je bewust jouw kruinchakra open en verbind je jezelf met de aarde.

 1. Handen op je ogen - maak kommetjes van je handen en leg deze losjes op je ogen
 2. Handen op je oren - maak kommetjes van je handen en leg deze op of net voor je oren
 3. Handen op je hoofd - leg 1 hand op je voorhoofd en 1 hand op je achterhoofd - deze positie is perfect als je hoofdpijn hebt of druk in je hoofd bent
 4. Handen in je hals - je kunt beide handen voor in je hals leggen, of 1 hand voor en 1 hand in je nek
 5. Handen op de Thymus - leg je handen hoog op de borst/ op de thymus. Je legt je handen over dwars op je lichaam, zodat de vingerstoppen elkaar raken.
 6. Handen op de borst - schuif je handen iets naar beneden, naar borsthoogte
 7. Handen ter hoogte van de maag
 8. Handen ter hoogte van de navel
 9. Handen op de onderbuik
 10. Handen op de heupen
 11. Handen op de schouders - je kunt kruislings je eigen schouders vast houden, dit is vaak het meest ontspannen
 12. Handen op de onderrug
 13. Handen op de knieën
 14. Pak je linkervoet en leg 1 hand bovenop je voet en 1 hand onder je voet
 15. Pak je rechtervoet en leg 1 hand bovenop je voet en 1 hand onder je voet

Reiki douche

 1. Sta ontspannen met je voeten op heupbreedte en je knieën met een knikje/ ligt gebogen. Sluit je ogen en laat je ademhaling tot rust komen. Zet je kruinchakra open en verbind jezelf met de aarde
 2. Plaats je handen in de Gassho houding (dat wil zeggen je handen met gestrekte vingers en de handpalmen tegen elkaar ter hoogte van je hart chakra)  Blijf even zo staan om jouw energielichaam te activeren
 3. Haal je handen rustig uit elkaar (20 tot 30 cm van elkaar) en breng je handen boven je hoofd. Je maakt een soort opvangbak met je handen om de universums energie daar op te vangen
 4. Als je voelt dat de "bak" boven je hoofd vol is, dan open je de douche (je handen) en laat de douche van Reiki-energie over je heen stromen. Je volgt de stroom met je handen, langs je hoofd, langs je lichaam, langs je benen tot aan de grond
 5. Herhaal dit een aantal keer (bijvoorbeeld 3 keer) tot je voelt dat je opnieuw opgeladen bent met energie. Je eindigt in de Gassho houding en bedankt het universum voor de energie.