Stop de zelfsabotage - Reiki 1-2-3 cursus

Stop de zelfsabotage

Als je jezelf in de weg staat om gelukkiger te zijn, je doelen te bereiken of om succesvoller te zijn, dan heet dat zelfsabotage. 

Ik geef je een aantal voorbeelden:

Gezondheid

Je wilt graag sporten, maar toch zit je elke avond op de bank voor de televisie.
Je wilt graag gezonder eten en toch heb je weer een zak chips in je hand.

Werk

Je wilt graag een eigen bedrijf, maar je kunt jezelf er niet toe zetten je in te schrijven bij de kamer van koophandel.
Je wilt graag een anderen baan, maar verstuurt die sollicitatie niet.

Financiën

Je wilt graag een reservepotje spaargeld opbouwen, maar toch blijf je impulsieve uitgaven doen. Of je blijft onverwachte kosten manifesteren.

Relaties

Elke keer dat je in een fijne relatie zit, begin je dingen te doen die de relatie beschadigen om maar te voorkomen dat jij gekwetst wordt. 

Persoonlijke groei

Je bedenkt elke keer een excuus waarom je die cursus nu niet kunt volgen. Je wil iets graag en toch doe je het niet.

Het zijn zo maar een aantal voorbeelden van zelfsabotage.

En het lastige is… iedereen doet dit wel in meer of mindere mate. Dus ook al klinkt het woord misschien niet zo leuk, het is wel een superbelangrijk onderwerp om te bespreken. 

Zelfsabotage zit altijd in innerlijke factoren. Soms doorgegeven in het familie systeem, soms doorgegeven via trauma in een vorig leven en soms geactiveerd door iets wat je mee maakt in dit leven. 

Als je kunt omarmen dat jij de sleutel bent voor verandering, dan kun je voor iets anders gaan kiezen, zodat je leven leuker wordt, je jouw dromen en wensen waar gaat maken.

De 4 hoofdoorzaken zijn: beperkende overtuigingen, angst voor het onbekende, perfectionisme en onverwerkte emoties.

We gaan ze deze oorzaken eerst van dichterbij bekijken, voordat we naar de oplossingen gaan. 

Beperkende overtuigingen 

Diepgewortelde negatieve overtuigingen over jezelf. Je gelooft diep van binnen niet dat je succesvol kunt zijn. Doordat je daar niet in kunt geloven, trek je steeds onbewust situaties aan die dit bevestigen. Dus je zet de Wet van Aantrekking op een negatieve manier in door je overtuigingen. Als je diep van binnen gelooft dat je niet goed genoeg bent, dan zul je dat steeds voelen en ervaren met de situaties die je aantrekt. Je zult onbewust steeds mensen aantrekken die dat bevestigen, die iets negatiefs over je zeggen. Of nog een voorbeeld, als je diep van binnen niet gelooft dat jij die betere of hogere functie aan kunt, dat je daar niet goed genoeg voor bent, dan is de kans klein dat je die promotie zult krijgen. Wat jou weer bevestigt in je gevoel dat je niet goed genoeg bent. Dus je komt in een vicieuze cirkel terecht. 

Angst voor het onbekende 

De angst voor verandering en het onbekende kan mensen ervan weerhouden risico's te nemen en nieuwe kansen aan te grijpen. Dus daardoor ga je situaties vermijden, terwijl je daarmee wel de potentie tot succes mis loopt. Als je iets nieuws niet aan gaat, zul je nooit weten hoe leuk of succesvol het kan zijn. 

Perfectionisme 

Een streven naar perfectie kan verlammend werken en kan je ervan weerhouden actie te ondernemen uit angst om te falen. Wanneer je hele hoge verwachtingen hebt, zelfs onrealistisch hoge verwachtingen dan stel je je doelen veel te hoog. En als je dan vervolgens je doel niet haalt, dan denk je weer dat het aan jou ligt. Dus je hebt gefaald, wat ook hier weer een vicieuze cirkel brengt. Je legt je doel hoger dan reëel, haalt het niet en voelt dan weer een enorm falen. Faalangst gegarandeerd. 

Onverwerkte emoties 

Oude emoties zoals schaamte, schuldgevoelens of verdriet kunnen onbewust je gedrag beïnvloeden en leiden tot zelfsaboterend gedrag als een manier om met deze emoties om te gaan. Dus je maakt iets mee waar je je zo voor schaamt, of waar je je zo schuldig over voelt, dat je het nu niet meer aan durft het nog een keer te proberen. 

Oplossingen, 5 sleutels

Nu we deze 4 kernoorzaken helder hebben, is het tijd om naar de oplossingen te gaan.

Sleutel 1: Bewustwording

Allereerst: bewustwording komt altijd voor de verandering. Pas als je het herkent kun je eraan werken. Dus kijk heel eerlijk naar je eigen patronen en stel vast waar je jezelf in de weg zit. Daar begint alles. 

Sleutel 2: Shift je beperkende overtuigingen

Als je beperkende overtuigingen hebt, dan is het tijd om die om te draaien. Want hoe weet je dat die overtuigingen waar zijn? Zou je ook iets anders kunnen geloven? Positieve affirmaties helpen je om je gedachten te herkaderen. Maar dan is het wel heel belangrijk dat je de positieve affirmatie gelooft. Dus als jij zegt “ik val met gemak 7 kilo af” en diep van binnen zegt een stemmetje “echt niet!” dan gaat het niet werken. Wat kun je wel geloven? Als je 200 gram per week wel kunt geloven, als dat haalbaar voelt, dan maak je als affirmatie “Elke week val ik 200 gram af en voel ik mij fitter” dus maak een positieve affirmatie die je voelt en gelooft. 

Sleutel 3 is: Stap uit je comfort zone 

Wat heb je nodig om uit je comfortzone te stappen? Groei ligt ALTIJD buiten je comfort zone. Nieuwe kansen en uitdagingen liggen altijd buiten je comfort zone. Dus welke stappen kun je vandaag nog zetten? Ook al is het spannend, ook al ken je de uitkomst niet, welke stap kun je vandaag nog zetten?

Sleutel 4: omarm je imperfectie 

Sta jezelf toe om fouten te maken en leer ervan. En als je dat niet zo maar lukt, gebruik kan een loslaat techniek. Het ontwikkelen van een programma met los laat technieken staat heel hoog op mijn wensen lijstje, dus ik houd je hiervan op de hoogte. Tot die tijd kun je vast aan de slag met de gratis EFT mini cursus op mijn Instagram account Sandra van Lenthe. Als je bij de reels kijkt, dan staat daar een EFT mini cursus. En ik ga hier nog een veel uitgebreidere cursus over ontwikkelen, maar dat kan nog een paar maanden duren. Ik houd je op de hoogte.

Sleutel 5: ga aan de slag met je onverwerkte emoties 

Reiki helpt je ook enorm bij onverwerkte emoties. 

Reiki 1 gaat over fysieke heling en groei. Doordat de energie in je lichaam weer gaat stromen, helen blokkades in het lichaam, want een positieve invloed heeft op alle genoemde sleutels. 

Reiki 2 gaat over emotionele heling en groei. Het nodigt je uit om onverwerkte emoties aan te kijken en te helen.

Maar het is nooit met een strikte scheidslijn. Bij Reiki 1 kun je ook emoties helen en bij Reiki 2 kun je ook verder fysiek helen. Alleen over het algemeen genomen, zul je bij Reiki 1 de grootste verandering zien op fysiek niveau en bij Reiki 2 op emotioneel niveau. 

Door Reiki kunnen onverwerkte emoties en negatieve energieën worden vrijgegeven, wat kan zorgen voor een enorme gevoel van opluchting en emotionele bevrijding.

Reiki helpt ook om te ontspanning en daardoor vermindert het angsten, waardoor je nieuwe uitdagingen durft aan te gaan. Dit kan de weg vrijmaken voor positieve veranderingen en het doorbreken van patronen van zelfsabotage.

Als ik naar mijzelf kijk dan is Reiki de start geweest van een prachtige reis van heling en groei. Reiki heeft het eerste stuk van heling ingezet en daarna ben ik aan de slag gegaan met loslaat technieken voor het volgende stuk. 

En daarna ben ik met regressie aan de slag gegaan voor weer een volgend stuk. We blijven leren en groeien. Ik blijf ook leren en groeien en dat gun ik jou ook.

Als je mij vraagt, waar moet ik beginnen? Dan is Reiki absoluut een fantastische start, dat is voor mij de basis van alles. 

Ik hoop dat dit artikel enorm bijgedragen heeft aan je bewustwording en dat je hiermee aan de slag gaat. Zodat jouw leven steeds leuker en mooier wordt. Want uit eindelijk zijn we hier op aarde om plezier te hebben, om te leren en te groeien. 

Deel dit ook vooral met iedereen die hier baat bij zou kunnen hebben.

Liefs, Sandra