Wat is Yule? - Reiki 1-2-3 cursus

Wat is Yule?

Yule is een 12-daagse zonnewende viering die al duizenden jaren voor Kerstmis werd gevierd (waarschijnlijk is het al meer dan 12.000 jaar oud). Het is een van de oudste wintervieringen ter wereld.

Yule viert de kortste dag van het jaar, de midwinter en de terugkeer van de zon. Dit jaar loopt Yule van 21 december 2022 tot 1 januari 2023. 

Veel tradities die wij nu met Kerst kennen zijn eigenlijk afkomstig van Yule. Door kaarsen aan te steken nodigde men de zon uit om meer te gaan schijnen. Door groene bomen en planten (zoals den en maretak) nodigde men de natuur uit om weer uit te groeien. 

Kransen hebben geen begin en geen einde. Daarom worden ze met Yule en nu met Kerstmis gebruikt om de traditie van het eeuwige te symboliseren. Alles keert terug naar de oorsprong en reist weer verder. Yule betekent dan ook wiel. 

Men offerde vroeger voedsel aan de goden om ze tevreden te stellen. Nu eten we zelf overvloedig met Kerst.

Aan het einde van deze periode werd met muziek, zang, dans en lawaai het wiel symbolisch weer in beweging gezet, om de levenskracht van de natuur op te wekken. Wij vieren nu oud & nieuw met feesten en vuurwerk (oorspronkelijk is in China vuurwerk ontwikkelt om boze geesten te verdrijven)

Yule gaat over bezinning, wedergeboorte en transformatie. Reflecteer op het oude jaar, laat los en nodig het nieuwe uit. Doe dat in verbinding met anderen. Liefde en zelfliefde passen echt bij dit feest. Je verwelkomt de terugkeer van het licht, zowel in jezelf als in de natuur.

Happy Yule!

Liefs, Sandra